top of page
Radijs oogsten

Radijs

Raphanus sativus

 

De Radijs behoort tot de groenten die erg eenvoudig zijn om te kweken.

radijs hydroponic
Radijs kweken

 

 

De Radijs behoort tot de groenten die erg eenvoudig zijn om te kweken.

 

Zaaitijd en Oogstijd Radijs

Radijsjes kunnen eigenlijk het hele jaar worden gezaaid. Ze kunnen buiten gezaaid worden vanaf Maart tot en met eind Augustus. Vanaf September kunnen ze binnen worden gezaaid. De kiemduur van de Radijs is vrij kort. Hierdoor kunnen radijsjes gebruikt worden om gewassen te markeren, die een lange kiemduur hebben. Je zaait dan een randje Radijsjes rondom een gewas met een lange kiemduur. Tegen de tijd dat dan het volgende gewas groter wordt, worden de Radijsjes alweer geoogst. 

 

Radijsjes kunnen tussen de 4 en 6 weken na het zaaien al geoogst worden. Dit is afhankelijk van de tijd van het jaar, waarin gezaaid wordt. Wanneer je in het vroege seizoen buiten zaait, dan is de grond nog koud en gaat de kiemduur wat langzamer.

 

De Radijs moet geoogst worden wanneer er een mooi bolletje is gevormd, met ongeveer 10 a 15 cm loof erop. Zoals op de foto hieronder.

Wanneer je de Radijs langer laat staan, dan schiet het loof omhoog ( doorschieten) en gaat het gewas bloeien. Wanneer het loof omhoog schiet, worden de Radijsjes minder lekker en krijgen barsten. 

 

Radijs bewaren

 

Radijs kan het beste bewaard worden door de kleine bolletjes in te kuilen. Dit kan door kisten vol te doen met zand en daar de Radijs in te leggen. Let op dat de Radijs niet tegen elkaar aan ligt. Het loof moet er dan afgehaald zijn.  Wanneer de bewaring voor langere periode is, dan af en toe het zand wat vochtig maken. 

 

Voor de korte periode kan Radijs 2 weken goed blijven in de koelkast.

Sierwaarde van de Radijs

 

Radijsjes kunnen prachtig bloeien. Hoewel de Radijs zelf dan niet meer geschikt is voor consumptie, kan het toch de moeite zijn om er een aantal door te laten schieten. Na de bloei kan er dan ook zaad gewonnen worden voor de volgende kweek. Radijs is gevoelig voor kruisbestuivingen, hierdoor kunnen de gewassen vanuit zaad behoorlijk verschillen.

 

Radijs bloeit Wit, Wit/ Paars tot echt Paars.

Gebruik van Radijs

 

De Radijs wordt over het algemeen rauw gegeten. Daardoor is Radijs geschikt om toe te voegen aan salades.

 

Radijs heeft een vrij scherpe smaak. Daardoor is het verstandig om Radijs beperkt toe te voegen.

 

Wanneer je Radijs kookt, dan verliest deze geheel de pittige smaak. Koken moet maar heel kort en zelf gebruik ik ze dan eigenlijk alleen om toe te voegen aan de Groentesoep. Om Radijs als warme groente te eten zou wel heel veel werk zijn, doordat de bolletjes zo klein zijn. Het is dan handiger om Rammenas te gebruiken. De smaak is zo ongeveer gelijk na het koken..

bottom of page