Eetbare Tuin
Anijs
Pimpinella anisum
Anijs is het meest bekend geworden door het gebruik van de warme anijsmelk voor het slapen. Dit ter verbetering van een goed nachtrust. Als gewas wordt Anijs in Nederland niet veel gekweekt. Het is een fijn teer plantje wat de nodige warmte nodig heeft. Anijs kan wel in Nederland gekweekt worden, als er maar rekening gehouden wordt met een lekker warm niet te nat plaatsje.
Anijs links
Steranijs
Illicium verum
Bovenstaande foto is ook bekend als Anijs. Steranijs wordt deze genoemd. Deze Anijs wordt veel verwerkt in theesoorten.
Het is een geheel ander gewas dan de Anijs plant. Deze Steranijs komt van bomen uit Azie en kan in Nederland niet gedijen.
Meer info: Wikipedia/Steranijs
Anijs kan goed staan naast:
-
Selderij
Anijs heeft verschillende vormen blad.
Anijs is een eenjarige gewas. De plant heeft een hoogte van 50 tot 70 cm. Wanneer de plant in volwassen stadium is, dan heeft Anijs 3 verschillende bladvormen. De onderste bladeren zijn niervormig en ingesneden. Dan zijn de middelste geveerd met gespleten blaadjes. Deze lijken wat op die van de Valeriaan. De bovenste zijn weer heel smal en diep ingesneden en een stuk kleiner.
Alles over Anijs
Anijs Kweken
Anijs heeft zal gekweekt moeten worden op een warme beschutte standplaats. De grond mag af en toe wat uitdrogen maar zeker niet te nat blijven. Anijs is erg gevoelig voor rotting.
Anijs zal elk jaar gezaaid moeten worden omdat het een eenjarig gewas is. Door dat het een gewas is uit warmere streken, zal de Anijs niet te vroeg gezaaid kunnen worden. In ieder geval niet te vroeg naar buiten.
Zaaiperiode Anijs
Vanaf Februari/Maart kan er binnen worden gezaaid. Buiten vanaf eind Mei. De temperatuur mag niet meer onder de 15 graden komen..
Oogsten van Anijs
De zaden kunnen geoogst worden na de bloei in Augustus/September. Het blad kan geoogst worden wanneer de Anijs zo ongeveer 30 cm hoog is. Juist jong blad is het lekkerste.
Bloeiperiode:
Vermeerderen Anijs
Anijs wordt vermeerderd door te zaaien
Land van Herkomst van Anijs
Anijs komt oorspronkelijk voor in het Middelandse Zeegebied en Westelijk Azie. Nu wordt Anijs het meeste aangetroffen in Zuid Europa en het Middelandse Zeegebied
Anijs heeft een heerlijke geur en een duidelijke smaak. Heerlijk in de melk met honing voor het slapen gaan.
Medicinale werking van Anijs:
-
Gunsige werking op de luchtwegen
-
Bevorderend voor de borstvoeding
-
Anti bactieeel
-
Gunstige werking op de spijsvertering
-
Ademverfrissend
-
Anti hoest