top of page

Komijn

Cuminum cyminum

 

Komijn is niet inheems en wordt in Nederland niet voor de productie gekweekt. Komijn kan  wel in Nederland gekweekt worden, wanneer er op tijd wordt voorgezaaid binnen. Komijn komt van oorsprong uit wat warmere streken. India, Noord-Afrika en Amerika. De meest Komijn komt uit Marokko.

 

 

Komijn recepten links

 

Komijn al vroeg gebruikt.

 

De geschiedenis van de Komijn gaat al heel ver terug. Al bij de Oude Romeinen, Grieken en Egyptenaren was het gebruik van Komijn al bekend. 

 

Komijn wordt ook genoemd in de bijbel als kruid. 

 

In de Europese middeleeuwen was Komijn een van de meest voorkomende kruiden. In Europa is Komijn wat minder in gebruik gekomen. In de Oosterse keuken is Komijn als veel gebruikt kruid gebleven. In de Oosterse keuken staat Komijn bekent als Djinten

 

 

Sierwaarde Komijn

 

Komijn hoort bij de schermbloemigen. Deze witte schermen bloeien weelderig en mooi.

Het mooiste is om Komijn in een groep bij elkaar te kweken, wanneer je ze ook voor hun schoonheid in de tuin hebt staan. Komijn is klein en wordt niet hoger dan 30 cm. (sommige varianten kunnen tot 60 cm hoog worden) Een nadeel van Komijn is dat de plant nogal de neiging heeft te gaan vallen. Ze kunnen opgebonden worden om dit te voorkomen.

 

 

Zaaitijd van Komijn

 

Komijn houdt van veel warmte doordat Komijn oorspronkelijk vanuit warmere streken hiernaar toe is gebracht. Hierdoor is het verstandig om de Komijn ook al binnen voor te zaaien. Vanaf het zaaien zijn de planten na 4 maanden rijp voor gebruik.

De Komijn bloeit in Juni/Juli.

 

 

Komijn en medicinaal gebruik

 

Komijn is goed voor

  • De spijsvertering

  • Kanker preventie ( met name darmen)

  • Ontgiftende werking

  • Beter slapen

  • Tegen verkoudheden

  • Rijk aan ijzer, tegen bloedarmoede

  • Gunstige werking op moedermelk

  • Verbetering concentratie

  • Verlagen van de bloedsuikerspiegel

  • Opwekkend 

 

 

Komijn kweken voor gebruik

 

Wil je echt Komijn kweken voor gebruik dan zijn er veel planten nodig om voldoende zaden af te kunnen nemen.

 

Oogsten van de Komijn

 

Eind Juli wanneer de bloemen over gaan tot zaadvorming kunnen bloemen geknipt worden en op de kop worden gehangen. De zaden kunnen dan drogen.

Komijn zelf kweken

Kweken van Komijn

 

Komijn houdt van veel warmte doordat Komijn oorspronkelijk vanuit warmere streken hiernaar toe is gebracht. Hierdoor is het verstandig om de Komijn ook al binnen voor te zaaien. Vanaf het zaaien zijn de planten na 4 maanden rijp voor gebruik.

De Komijn bloeit in Juni/Juli. Komijn groeit het beste bij temperaturen boven de 20 graden C.

 

Na het voorzaaien binnen in het voorjaar, zullen de plantjes afgehard moeten worden om naar buiten te kunnen. Zet ze hier eerst alleen overdag voor naar buiten.

 

Standplaats Komijn

Komijn moet zover in de volle zon worden gekweekt op een zanderige grond. De komijn mag niet met natte voeten blijven staan, dus de grond moet goed water doorlaten. De uitdroging van de grond, mag niet langer dan 1 week zijn.

 

 

Vermeerderen van Komijn

 

Komijn kan alleen vermeerderd worden door de zaden af te nemen en deze elk jaar weer te zaaien.

Komijn is een eenjarige gewas en zal elk jaar weer afsterven.

 

 

bottom of page