Eetbare Tuin
Citroenverbena of Citroenblad
Aloysia citriodora
Citroenblad is een heester met lange smalle bladen die ongeveer 10 cm lang worden lancetvormig)
Wanneer je de bladeren wat kneust dan komt er een sterke citroengeur vrij. Daar heeft deze struik dan ook zijn naam aan te danken.
Kweken van de Citroenverbena
In een pot of kuip bemeste potgrond doen. Eventueel in de zomer in de volle grond. Maar op tijd er weer uit halen, want de plant kan geen vorst verdragen. De wintertemperatuur van 2 tot 5 graden is het meest ideaal. Hierdoor is deze heester weer niet geschikt om als kamerplant te gebruiken.
In de zomer moet de heester voldoende water krijgen, zeker tijdens de bloei. In de winterrust weinig water, net voldoende dat de plant niet uitdroogt. Na de winter mag de Heester gesnoeid worden.
Standplaats van de Citroenverbena (Citroenblad)
In Nederland wordt deze Heester meestal gekweekt als Kuipplant. Dit omdat de plant niet winterhard is. Waardoor het binnen zetten wat eenvoudiger is. De Citroenverbena kan goed in de halfschaduw staan.
Bemesten van Citroenverbena
Het is verstandig elk jaar nieuwe potgrond te geven en eventueel nog wat bij te mesten in de zomer.
.
Sierwaarde van Citroenblad
De Citroenverbena is als sierplant een gewaardeerde kuipplant zowel voor de geur als de lang bloeiende bloemen.
Een zeer gewaardeerde kuipplant.
Vermeerderen van de Citroenverbena
Wanneer je de Citroenverbena na de winter gesnoeid hebt, dan kan het afgeknipte materiaal gebruikt worden om te stekken. Deze stekjes moeten aanwortelen bij een temperatuur die rond de 20graden ligt.
Oogsten van de Citroenverbena
Het blad kan de hele zomer geoogst worden. In de winter zal de Citroenverbena wat blad verliezen doordat het donkerder wordt. Het blad kan gedroogd worden of vers gebruikt in gerechten waar een citroensmaak in gewenst is.
Medicinale werking van Citroenverbena
Rustgevend en verlichtend bij buikkrampen. Gunstige werking op het spijsverteringskanaal. Ontspannen bij toevoeging in het badwater.
.