top of page

Chinese Kool

Brassica pekinensis

 

Chinese kool is een gewas dat in de familie van de kruisbloemigen thuishoort. Net als alle kruisbloemige soorten is de chinese kool een snelle groeier. De kool is afkomstig uit Azie (oostelijke deel. De naam heeft de kool te danken aan het feit dat de kool in China en Japan erg veel wordt geteeld.

 

 

Chinese Kool is wel een koolsoort, maar heeft eigenlijk geen sterke koolsmaak. Chinese Kool is goed rauw te eten en ook gekookt. Hierbij hoeft de kooktijd niet lang te zijn. 10 minuten koken en de kool is beetgaar, wat bij deze kool erg lekker is.

Doordat Chinese kool geen uitgesproken smaak heeft, is de kool goed te verwerken in allerlei gerechten.

 

Chinese kool is aan de buitenkant groen en naar binnen toe wit. De bladeren zijn groot en stevig generfd, met dikke opvallende nerven. Deze nerven kunnen gewoon worden meegegeten.

Chinese kool recepten links

Wat kun je het beste naast de Chinese Kool kweken

en wat juist niet?

Goede invloed ernaast:

 

Goede Kruiden ernaast:

 Chinese kool wordt in China en Japan op grote schaal gekweekt en gegeten 

Slechte invloed ernaast:

Chinese kool vers bewaren

Chinese kool is vers goed te bewaren. Tot bijna 2 weken na oogsten kan de kool vers bewaard worden op een koele plaats. Het maakt hierin niet uit of er al een deel van de kool is afgesneden.

Hergroei Chinese Kool

Wanneer je Chinese kool doormidden snijd op de wijze van de foto hiernaast. Dan zal de kook weer gaan groeien. Hiervoor zet je het onderste deel van de kook op een laagje water. Zo kun je nogmaals een klein maaltje van je kool afhalen.

Sierwaarde Chinese Kool

Chinese Kool heeft weinig sierwaarde. Alleen wanneer je de kool laat doorschieten voor de zaadwinning komen er mooie gele bloemen tevoorschijn, die lijken op de bloemen van koolzaad.

 

Chinese kool invriezen

Gesneden kan de kool worden ingevroren. De gesneden kool is ingevroren ongeveer 2 maanden te bewaren. Vanwege het hoge vochgehalte niet langer doordat het vocht dan teveel gaat kristaliseren.

Kweken van Chinese Kool

 

Zaaien van Chinese Kool

Chinese kool wordt gekweekt door zaaien. De kool kan gezaaid worden in April. Dit is dan de vroege kweek. De kans dat de kool gaat doorschieten is groter dan bij de normale kweek. De kolen moeten daarom op tijd geoogst worden. Bij de normale kweek wordt er gezaaid vanaf half Juli/Augustus. Niet eerder om doorschieten te voorkomen. 

 

De zaden mogen tot 1 cm diep gezaaid worden.

 

Chinese kool kan lichte vorst verdagen en kan doordoor ook goed gekweekt worden als najaarsgroente.

Chinese kool is niet heel geschikt om te verplanten, waardoor het uitplanten geen goed idee is. Beter is het om de zaden te zaaien op de juiste locatie en daarna uit te dunnen.

 

Plantafstand Chinese Kool

Om de kolen goed te kunnen laten groeien zullen de planten 30 cm van elkaar af moeten staan.

 

Standplaats Chinese Kool

Om doorschieten te voorkomen is het beter om de kool op een niet al te zonnige plaats te kweken. Door de kleine hoeveelheid worteltjes die de Chinese kool krijgt, is de kool gevoelig voor droogte. Een vochtige humus grond is daardoor beter geschikt dan een droge zandgrond.

 

Bemesting Chinese Kool

Chinese kool groeit goed op oude stalmest of koemestkorrels

 

Zelf zaden winnen

Het is mogelijk om zelf zaden te winnen van de Chinese kool door de kolen door te laten schieten en in bloei te laten komen.  De zaden zijn echter niet soortvast en de nieuwe kolen zullen afwijken van de moederplant. De kans is groot dat het soort kleiner wordt. De zaden blijven lang kiemkrachtig, enkele jaren.

 

Wanneer er andere koolsoorten of aanverwanten in de omgeving bloeien, kunnen er kruisbestuivingen ontstaan.

 

 

 

chinese kool voedingswaarde

Voedingswaarde tabel

afkomstig van wikipedia

Medicinale waarde van Chinese Kool

 

Chinese Kool geeft een bescherming tegen kanker. Door  de hoge hoeveelheid vitamine C zorgt de Chinese Kool voor een hogere weerstand tegen infectieziekten, zoals verkoudheden en griep.

Chinese kool kweken

Oogsten van de Chinese Kool

Chinese Kool kan geoogst worden in Mei/Juni bij de vroege teelt. 

Bij de normale teelt kan de kool geoogsten worden in de maanden Juli/Augustus/September/Oktober en bij late zaaidatum nog in November.

bottom of page