top of page
Laurier kan erg goed gedroogd worden
Mooi grote Laurier struik.

Laurier

Laurus nobilus

 

Laurier is een groenblijvende heester. In de oorspronkelijke gebieden: Azie en het Middelandse zee gebied, groeit de Laurier uit tot bomen van ongeveer 10 meter hoog. Bij ons in wordt de Laurier meestal gekweekt als een kuipplant en blijft dan ook klein. Aan de Laurier komen kleine witte bloemen, waarna er zwarte besjes komen. In onze tuinen bloeit de Laurier bijna nooit, omdat er zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen komen aan verschillende struiken. Er is dus een kruisbevruchting nodig. Omdat er meestal maar 1 exemplaar wordt gekweekt, bloeit de Laurier bij ons meestal niet.

 

Laurier struik
Laurier bloeit in Nederland bijna nooit.

Wil je Laurier bewaren dan is drogen het beste. Laurier laat zich goed drogen

Kweken van de Laurier

 

Standplaats

Laurier mag zonnig staan, maar ook in de halfschaduw. Zelf heb ik de laurier zelfs staan op een vrij luwe schaduwrijke plaats.

De plaats moet wel erg beschut zijn. Wind en teveel vorst doen de laurier geen goed. Een humusrijke bodem is gewenst.

De struik is zeer geschikt om in potten te kweken. 

 

Laurier mag niet te nat staan. Af en toe iets uitdrogen kan de plant nog beter verdragen maar is ook niet gewenst. Laurier is niet inheems en kan niet tegen vorst. Wanneer de struik wat groter is, kan deze wel een lichte nachtvorst verdragen. Bij een zeer geschikte plaats kan de Laurier dan in de winter toch de wat zachtere winters overleven in Nederland. Wanneer de potten met Laurier in de winter naar binnen gehaald worden, moet er ook in de winter voor de Laurier voldoende licht aanwezig zijn.

Oogsten van de Laurier

Wanneer de Laurier meer dan 2 jaar oud is, kan er het hele jaar worden geoogst. Snoeien houdt de plant jong, waarbij het knipsel direct gebruikt kan worden voor bewaring

 

Laurier vermeerderen kan het beste door middel van stekken. Laurier kan ook eenvoudig gestekt worden op een glaasje water. Na de wortelvorming in de grond zetten.

Bloeiende Laurier

Sierwaarde van de Laurier.

Laurier blijft het hele jaar groen. Daarbij kan de Laurier ook als een soort hoogstam gesnoeid worden. Het blad van de Laurier is dik een vlezig wat een rustieke sfeer geeft. De geur van de plant is bijna en Sierwaarde op zichzelf.  

Wanneer je de Laurier op het terras omringt met Rozemarijn, Oregano, Marjolein en Lavendel. Dan geeft dit samen het idee dat je vertoeft in een Mediteraan land.

Geneeskrachtige werking van de Laurier

 

  • versneld herstel bij Zwellingen

  • anti reumatisch

 

Let op! Grotere hoeveelheden laurier kunnen narcotiserend werken en bewustzijn stoornissen geven. Dit geld zowel van Laurier die uitwendig gebruikt wordt via olie of badwater, als bij inwendig gebruik. Het is daarom niet aan te raden om Laurierthee te drinken, maar Laurier alleen te gebruiken als smaakmaker. Enkele Laurierblaadjes hebben al veel effect op de smaak van het eten.

 

Laurier in de keuken

Laurier is lekker om mee te laten koken in soepen een eenpansgerechten. Bij stoofschotels en bij vis- en vleesgerechten. De blaadjes heel mee laten koken en later weer verwijderen. Wanneer je wat wilt inleggen in azijn of olie, dan is Laurier een zeer geschikt kruid om erbij  te doen voor de extra smaak. 

 

Zelf Laurier kweken

bottom of page