top of page

Kruisbes

Ribes uva-crispa

Kruisbessen struik
Rode kruisbessen
Rode Kruisbessen
Witte kruisbes
Kruisbes Algemeen

Ook de Kruisbes is een bladverliezende heester. De naam heeft de bes te danken aan de zichtbare lijnen die in de bes voorkomen. Deze lijnen lopen kruislings door de bes heen. De kruisbes is familie van de Aalbes. De bessen zijn vrij hard en glad of wat harig. Kruisbessen zijn er in verschillende kleuren. Groene, witte, gele of rode bessen kunnen voorkomen bij de Kruisbes.

 

De Kruisbes is een stekelige struik, die tot ongeveer 1,5 meter hoog kan worden. De struik groeit behoorlijk in de breedte.

 

De Kruisbes heeft geen diep wortelgestel. Het is dan ook van belang om de Kruisbes niet te laten overwoekeren door onkruid, want ook al is het een Heester. Toch kan deze heester een teveel aan onkruid niet de baas.

Uitdunnen van de kruisbessen.

Wanneer je veel grote vruchten wenst, dan is het verstandig om de vruchten uit te dunnen. Dit kan vanaf Juni. De bessen die je eraf haalt om de struik te dunnen, kunnen ook gebruikt worden. Bij gebruik in gerechten hoeven de vruchten namelijk niet helemaal rijp te zijn. 

Door dit uitdunnen van de bessen, kunnen de ander bessen zich beter ontwikkelen en groter groeien. 

De grotere bessen laat je vervolgens goed rijp worden.  Deze kunnen dan rauw gegeten worden, maar ook verwerkt worden tot jams e.d.

 

 Vermeerderen van de Kruisbessen (stekken)

Kruisbessen kunnen het beste vermeerdert worden door midel van stekken. De stekken van de Kruisbes moeten lang zijn. d.w.z. 30 cm lange houten stekken. De top kan eraf geknipt worden en alle knoppen ook. Alleen aan de bovenkant kunnen er 3 tot 4 knoppen aan blijven. Nu lijkt de stek op een miniboompje. Deze miniboompjes kunnen dan de grond in tot ongeveer 6 cm onder de eerste knop. De stekken gebeurt in het najaar, na het bladverliezen van de kruisbes. Dit zal zijn in AugustusDeze stekken kunnen niet altijd in het voorjaar al verpoot worden. Vaak is het beter om deze stekken het hele seizoen nog te laten staan en ze dan in het najaar pas uit te planten.

 

 Vermeerderen van de Kruisbessen

Een andere heel geschikte manier van vermeerderen is het afleggen van de takken. De Kruisbes wortelt langzaam, waardoor het een moelijke heester is om te stekken of af te leggen. Geduld is dus zeker vereist. 

 

Wanneer je een beginner bent met het vermeerderen van struiken, dan is het niet aan te raden om met deze struik te beginnen. Het is dan beter om gewoon een paar exemplaren te kopen.

 

 Winterhardheid van de Kruisbes

De Kruisbes is als struik goed winterhard, maar geeft een vroege bloei. Wanneer de kruisbes bloeit kan er soms nog (nacht)vorst komen. Wanneer dat het geval is moet de struik afgedekt worden, zodat de bloemen niet bevriezen. Anders komen er geen kruisbessen aan de struik.

 

 

 Snoeien van de Kruisbes

Om de kruisbes in toom te houden, worden met name de toppen van de takken gesnoeid. Dit gebeurt in Juni tot Juli. In de winter kan er ook gesnoeid worden; dat kan dan in de maanden November tot Maart. De snoei kan dan wat dieper. Ook al het dode hout kan worden weggehaald.

Oogsten van de Kruisbes

De kruisbessen zijn eind Juni rijp en kunnen dan geoogst worden.

 

 
Gebruik Kruisbessen

Over het algemeen worden kruisbessen met meeste gebruikt om Jam van te maken.

 

kruisbessen kweken

Wat is dit voor Bes?

bottom of page