Eetbare Tuin
Knoflook het wonderkruid
Allium sativum
Van oudsher al staat knoflook bekend om zijn geweldige eigenschappen. Het is een heel gezond kruid en een geweldige smaakmaker in het eten.
Knoflook de antibiotica voor de armen
Bewaren van knoflook
Gedroogde Knoflook kan goed gedroogd bewaard worden. Gebruik hiervoor een koele plaats van ongeveer 13 graden. Knoflook kan ook worden ingevroren waar het dan 3 maanden houdbaar ª(-18°)
Knoflook kan ook in olie worden ingelegd. Hierdoor is de knoflook lang houdbaar, waarbij de knoflook olie die hierdoor ontstaat op zichzelf ook goed gebruikt kan worden om in te bakken.
Knoflook gebruiken
Knolfook is op verschillende manieren in het eten te verwerken. Knoflook is goed rauw te gebruiken. Dit gebeurt meestal door de knolfook even door de pers te halen en dan het sap in dressings of sauzen te gebruiken. Deze wijze van verwerking is ook mogelijk door kruidenboter.
De meeste mensen gebruiken knoflook door het even te fruiten, eventueel met ui als basis voor verschillende gerechten. Kort bakken in olie dus waar vervolgens de rest van het gerecht aan toegevoegd kan worden.
Minder gebruikt is het mee laten koken bij gerechten. Ook dit geeft een aangename smaak, waarbij de gezonde werking van knoflook in het gerecht komt. Hierbij komt echter niet de heerlijke geur vrij, die het aanbakken in de olie met zich meebrengt.
Knoflook en gezondheid
Knoflook heeft een ontsmettende werking, net als de gehele uienfamlie. De ontsmettende werking van knoflook is het sterkste. Hierdoor wordt dan ook ongedierte verjaagd. Kinderen of huisdieren die last hebben van wormen in de ontlasting kunnen dan ook veel baat hebben bij een teentje knoflook. Nog meer geneeskrachtige eigenschappen zijn:
-
Bloeddrukverlagend
-
Cholesterol verlagend
-
Voorkomt plak op de maagwanden
-
Tegen infectieziekten ( door de ontsmettende werking)
-
Tegen hart & Vaatziekten
Knoflook Kweken
Knoflook kweken
Knoflook groeit op vrijwel alle grondsoorten zolang het maar water doorlaat.
Knoflook wordt gepoot, door een knoflook bolletje uit elkaar te halen en alle losse teentjes in de grond te zetten. Het puntje van de knoflookteen moet omhoog staan.
Laat telkens 10 cm tussen de knoflook teentjes en zet ze ongeveer 6 cm onder de grond. Zet je meerdere rijen? Laat dan tussen de rijen 30 cm.
Knoflook laat zich snel overwoekeren met onkruid en verdwijnt dan. Knoflook moet dan ook goed onkruid vrij opgroeien.
Knoflook kan gepoot worden in de volle grond half september tot half november. Voor de winter kan het verstandig zijn om de geplante teentjes nog even af te dekken met stro.
Knoflook in potten
Knoflook kan ook prima in potten worden gekweekt. Voor de waterdoorlatend heid zijn de terracotta potten het beste te gebruiken. Gebruik potgrond voor in de pot, liefst nog met wat hydrokorrels op de bodem. Hiervoor kunnen ook oude terracotta potscherven gebruikt worden.
Wil je de knoflook in pot kweken, dan kan dit weer goed in april, waarbij de knoflook zo rond augustus te gebruiken is.
Knoflook houdt van zon, dus zoek een zonnig hoekje uit.
Prima kweek combinatie
Aardbeien, aardappelen, komkommer, rapen, rode bieten, sla en worteltjes
Gebruik voor knoflook geen verste mest
Knoflook kweken
De tijd dat knoflook geoogst kan worden hangt af van de tijd waarin het geplant is. Je kunt het zien aan het loof. Zodra het loof gelig begint te worden is de knoflook oogstrijp. Wil je er al wat eerder van eten dan is dat best wel mogelijk. Wil je echter de knoflook drogen voor bewaring, wacht dan echt tot het loof begint af te sterven.
Knoflook laat zich snel overwoekeren met onkruid en verdwijnt dan. Knoflook moet dan ook goed onkruid vrij opgroeien.
Knoflook kweken
Het is beter dat knoflook niet alle jaren op dezelfde plaats wordt gekweekt. Om een optimaal resultaat te krijgen moet er zelfs 6 jaar zitten voordat knoflook weer op dezelfde plaats gekweekt mag worden.
Poten in de volle grond: Half september tot half november.
Poten in potten: vanaf april
Nooit meer ziek door Knoflook