top of page

Kastanje Champignon

Champignon Kenmerken

 

De Champignon is een kleine ronde paddestoel. De Champignon heeft een gladde hoed met een klein dik steeltje. Het is een paddestoel met lamellen. De kleur is lichtbruin, ze worden wit door de kweek in het donker.

 

Champignon

Agaricus bisporus

 

Het meest bekende eetbare paddestoeltje is toch wel de Champigon. De kleine witte in de overbekende blauwe bakjes in de supermarkt. Minder bekend is de mogelijheid Champigons zelf te kunnen kweken.

Champignon bewaren

 

De Champignon kan 3 dagen in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van de tijd die de Champignon al in de winkel heeft doorgebracht.

Ten opzichte van de meeste paddestoelen kan de Champignon dus vers redelijk lang goed blijven.

 

Wil je ze conserveren, dan kan dat door ze te wecken in potten. Champignons kunnen ook prima worden gedroogd. Een andere mogelijkheid is het maken van champignonsoep en deze in het geheel te wecken voor bewaring.

Champignons kweken

 

Champignons kunnen goed gekweekt worden. Champignons moeten gekweekt worden op humusrijke grond of paardemest met stro.

Tegenwoordig kunen er kant en klare kweekpakketjes gekocht worden. Hierdoor wordt het kweken van Champignons wel heel eenvoudig. Deze is bijvoorbeeld aan te schaffen bij Minichamp.

 

Wanneer Champignons ouder zijn, dan worden de lamellen zwart.

Champignons kweken

Je eigen champignons kweken

Champignons drogen

 

Champignons kunnen gedroogd worden. Dit gebeurt niet veel omdat Champignons altijd goed verkrijgbaar zijn en bewaring meestal niet nodig is.

 

Hiernaast liggen de Champignons op de ovenplaat om ze in de oven te kunnen drogen.

Champignons kweken in stappen

 

1) Geschikte ondergrond klaarmaken

Maak een geschikte ondergrond voor het kweken van de Champignon. Dit kan op verschillende manieren. Het gebruik van compost grond is het eenvoudigste, maar niet het meest ideaal voor een lange kweek. Wel is het het minst gevoelig voor niet gewenste schimmels.

 

2) Ondergrond voorbereiden met stro.

Het is ook mogelijk om een ondergrond te maken, waarin ook de juiste voeding zit voor de Champignons die je wilt kweken. Hiervoor neem je wat stro. Dit sto moet bijna een week worden nat gehouden, niet te nat, maar wel goed vochtig. De ondergrond moet waterdicht zijn waar het stro op ligt. Je start dus een rottingsproces. Na een dat of vijf kan het stro worden omgekeerd zorg je er weer voor dat de onderkant nat ( goed vochtig) blijft. Wanneer het stro helemaal bruin verkleurd is zal het uit elkaar vallen en zal de sterke rottingsgeur verdwijnen. Je hebt nu geschikte compost gemaakt speciaal voor het kweken van Champignons. Deze compost kan gebruikt worden als ondergrond. Eventueel kan deze gemengd worden met nog wat compost of potgrond. Hierop zal de Champignon veel beter groeien dan alleen op compost.

 

3)Mycellium enten

De Champignon wordt gekweekt vanuit een mycellium

 

 

 

4) De juiste standplaats zoeken

Champignons moeten gekweekt worden in het donker. De witte kleur krijgen ze doordat ze niet gewoon in de schaduw staan, maar echt in het donker. Dus even een mooie donkere plaats opzoeken ervoor. Is het ook nog een wat vochtige ruimte dan is dat helemaal mooi. Oude kelders of oude smeerputten zijn dus ideaal.

 

bottom of page