top of page
Japanse Wijnbes kweken

Japanse Wijnbes

 

Rubus phoenicolasius

 

Minder bekend dan frambozen en bramen zijn de Japanse wijnbessen. Juist deze struik geeft veel vruchten. De bessen zijn zoeter dan bramen. Persoonlijk vind ik ze ook lekkerder dan frambozen. Wij hebben dan ook menig struik van de Japanse wijnbes in onze tuin staan.

De knoppen

De knoppen

De knoppen zijn sierlijk mooi rood

Japanse wijnbessen

Japanse wijnbessen

Heerlijk om te eten

Japanse wijnbes

Japanse wijnbes

Stekels

Stekels

De Japanse Wijnbes heeft veel kleine stekels op de mooie rode takken

Japanse Wijnbessen

Japanse Wijnbessen

De wijnbessen aan de struik

De wijnbessen aan de struik

Bewaren van de Japanse Wijnbes

 

De Japanse Wijnbessen kunnen het beste vers worden gegeten. Heb je er zoveel dat je ze toch wilt bewaren, dan is invriezen een goede keuze. Ze kunnen dan later in bowl of bij desserts gebruikt worden.

Er kan gelei van gemaakt worden, maar deze is moeilijk dikker te krijgen, het zal meer een siroop worden. 

 

Japanse Wijnbes

Oogst tijd van de Wijnbes

 

De wijnbessen kunnen eind juli, begin augustus geplukt worden

Sierwaarde van de Japanse Wijnbes

 

De wijnbes is prachtig wanneer de vruchten eraan komen. Dit al direct na de bloei. De vervorming die de vrucht gaat worden is mooi om te zien.

Wijnbessen worden minder door de vogels weggehaald, omdat de hoeveelheid stekels zo goed als geen plaats geven om te zitten voor de vogels. De Japanse Wijnbes geeft ook mooie rode bloemknoppen. Deze zeer opvallend. Ook de stekelige takken zijn mooi door de rode kleur die mooi afsteekt tegen het heldergroene blad.

Vermeerderen van de Japanse Wijnbes

 

De Japanse wijnbes kan vermeerderd worden door afleggen. Soms kom je een seizoen later jonge Japanse Wijnbessen tegen. Deze zijn daar gekomen door de zaailingen die door de vogels verspreid zijn. 

Volgens sommige bronnen zouden deze zaailingen niet geschikt zijn voor aanplant. Dat wil ik wel betwisten, daar wij al jaren onze nieuwe struiken halen uit deze wilde zaailingen. Ze deden het telkens weer supergoed.

Snoeien van de Japanse Wijnbes

 

De vruchten van de wijnbes komen op het twee jarige hout. Daardoor moeten elk jaar alle takken afgeknipt worden die in het derde jaar zitten. De jonge uitlopers zullen bewaard worden om voor het volgende jaar vrucht te dragen. Het snoeien kan direct plaats vinden na het rijpen van de wijnbessen. Vanaf September kan er gesnoeid worden. Dit kan eventueel de hele winter door tot in het voorjaar (tot maart) De mooiste maand is wel september/oktober. Je kunt dan erg goed zien wat de jonge uitlopers zijn. In het voorjaar komen er dan weer 1 jarige uitlopers bij, deze kun je dan in het voorjaar erbij omhoog binden. 

 

 

 

Het nut van de stekels van Japanse Wijnbes

 

Om vraat aan jonge fuitbomen te voorkomen, zou  er een Japanse Wijnbes omheen geplant kunnen worden. De Japanse wijnbessen hebben zoveel stekels dat er niet veel dieren zijn die daar doorheen proberen te komen. Ook vandalisten denken wel 3 keer na voordat ze daaraan beginnen.

 

 

 

Gebruik van de Japanse Wijnbes

 

De Japanse Wijnbessen zijn heerlijk om te eten, zonder er iets aan toe te voegen.  Ze kunnen gewoon als fruit gesnoept worden. In de (zelfgemaakte)Yoghurt zijn ze lekker. 

 

Verder zijn het prachtige bessen om desserts mee te garneren.

 

Bloei tijd van de Wijnbes

 

De wijnbessen bloeien eind mei tot in juni.

Kweken van deJapanse Wijnbes

 

De wijnbes is niet moeilijk te kweken. De grond mag wel wat humus bevatten en niet al te nat. De wijnbes doet het prima in de zon als en ook in de halfschaduw. De vruchten worden in de zon wel veel zoeter.
Wanneer je alleen een plaatstje hebben in de halfschaduw, dan kan de wijnbes daar wel gekweekt worden. Dit lukt beter dan bij de frambozen of bramen.

Gebruik van de Japanse Wijnbes

 

De Japanse Wijnbessen zijn heerlijk om te eten, zonder er iets aan toe te voegen.  Ze kunnen gewoon als fruit gesnoept worden. In de (zelfgemaakte)Yoghurt zijn ze lekker. 

 

Verder zijn het prachtige bessen om desserts mee te garneren.

 

Framboos

Framboos

Appel

Appel

Juli

Juli

Tuinkalender

Citroenmelisse

Citroenmelisse

Melissa officinalis

Wat is dit voor Bes?

bottom of page