top of page

Vermeerderen van Andijvie

Andijvie kan vermeederd worden door zaad. Laat de een aantal gezonde Andijvieplanten bloeien en tot zaad komen. Verzamel vervolgens de zaden. Wanneer je Andijvie wilt kweken en ook de zaden wilt bewaren. Kweek dan altijd maar 1 soort. Dus niet de gewone en de krulandijvie tegelijk. Andijvie is erg gevoelig voor kruisbestuivingen.

Zaaitijd Andijvie:

Maart onder glas

Mei/ Juni in volle grond

 

Oogsten: Juli & Augustus

Andijvie Kweken

 

Andijvie mag niet te vroeg worden gezaaid. De temperatuur moet rond de 15° zijn. Wanneer de temperatuur lager lig, dan zal de Andijvie gaan schieten en gaan bloeien. Er worden dan geen kroppen gevormd. We noemen dat doorschieten.

 

Andijvie kan wel wat organische mest gebruiken. Plant de Andijvie eventueel op rijen. 

 

Andijvie wel voldoende vochtig houden. Geef het liefste water van onderen en niet op de krop. Andijvie is een geschikte groente voor Hydroponic kweek. 

Bewaren van Andijvie

 

Uit de grond gewoon opeten. Eventueel in de koeling op water zetten.

 

Wil je het invriezen, dan kan dit alleen nadat het gekookt is.

 

Andijvie Bleken

 

Andijvie is familie van de Witlof. Het zijn beide Chichoreisoorten. Dit maakt dat ook Andijvie zich prima leent om te bleken. 

 

Om te bleken bind je een nog niet oogstbare krop aan elkaar. Zo komt er geen licht meer binnenin. Hierdoor bleekt de binnenkant van de krop. Het blad wordt dan veel malser en zachter en de Andijvie smaakt minder bitter.

 

Dit bleken kan het beste bij de teelt onder glas, omdat daar geen regenwater aan de binnenkant van de krop loopt, waardoor er grote kans op rotting is. Indien je dit bleken buiten wilt doen, dan is het verstandig om er een (doorzichtig) afdakje boven te maken.

 

Eenvoudiger wellicht is de hele krop afschemren met een donkere bak of pot. Hier moet dan wel elke dag even naar gekeken worden om te zorgen voor voldoende ontluchting.

 

Andijvie in de keuken

 

Andijvie kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Rauw in salades, maar ook in de rauwe andijvie stampot. Bij de stampot kan het wenselijk zijn om de Andijvie wel heel even de overgieten met kokend water, zodat het hele rauwe er net af is.

 

Voor de Zomerteelt worden andere rassen gebruikt als voor de voorjaarsteelt. Wanneer je de zaden koopt zie je dat aan de tijd waarop de zaden gezaaid moeten worden.

Sierwaarde van Andijvie

 

Andijvie krijgt prachtige paars blauwe bloemen, wanneer je de het gewas door laat schieten.

 

Andijvie (Cichorium endivia) 

 

Andijvie is een eenjarig gewas, waarvan het blad gegeten wordt. Wanneer er ook binnen geteeld wordt, kan het gewas het hele jaar gekweekt worden. Mits voldoende licht. Im huis zijn de dagen in de winter te kort.

 

Combinatieteelt gaat goed met:

Aardbeien, Bonen, Erwten, Venkel, Knolvenkel, Komkommer, Radijsjes, Prei, Kolen, Sla, Spinazie, Uien, Schorseneren, Selderij

Andijvie als siergewas

Andijvie als siergewas

bottom of page