top of page
Kropgroenten nog een keer kweken
Laat je groente nog eens groeien
Laat bos uitjes nogmaals groeien
Bleekselderij nogmaals laten groeien
Wortel groente nog een keer eten

Laat Groenten nogmaals groeien

 

Wanneer je groente koopt, dan gooien we onderdelen weg omdat wij dat niet willen eten. Meestal zijn dat juist de groeipunten van het gewas.

 

Wanneer je deze groeipunten in het water zet of in natte grond, dan beginnen deze groeipunten weer te groeien. Het gewas komt dan weer op en kan weer gegeten worden. Je zorgt er dan voor dat het gewas een tweede oogst krijgt. Meestal is de tweede oogst wat kleiner.

 

Met sommige groente kan dit eindeloos herhaald worden.

Allium (ui) gewassen

 

Links staat afgesneden bos ui. De onderste deeltjes waar de worteltjes aan zitten, kunnen eenvoudig in het water gezet worden. Deze methode kan bij alle ui gewassen waar je het loof van eet.

 

Prei

 

Snij het onderste stukje prei eraf en zet dat in een laagje water. Wanneer de prei erg ingedroogd is, dan ook aan de onderkant iets afsnijden zodat het goed water op kan nemen.

 

 

Allium (ui)

 

Wil je een uienbol kweken. Snij dan de onderkant van de ui eraf. Dat deel waar de worteltjes aan komen. Dit laat je een paar dragen indrogen. Vervolgens stop je dat deel in de grond op een donkere plaats. Deze grond dan wel nat houden en de groei volgt vanzelf. 

Kropgroenten zoals sla, andijvie

 

Snij het stronkje van de krop af en snij het ingedroogde stukje eraf. Doe het stronkje in een laagje water en wacht tot er worteltjes aan komen. Plant daarna het stronkje in een potje met potgrond. 

 

Wortelgroenten zoals peentjes & Rode Biet

 

Snij het bovenstuk eraf, waar het loof aan zit. Snij al het loof eraf totdat je nog maar kleine groene steeltjes hebt.

Zet dan de stukjes wortel in water en wacht tot de groei begint. Waarna de wortel in potjes gezet kan worden voor de verdere groei.

 

Selderij

 

Bleekselderij is ook heel eenvoudig een tweede leven te geven. Snij onderaan het stronkje eraf. Snij de indroging eraf en zet dit stuk in een laagje water. 

 

Let er altijd op dat water op tijd vervangen wordt, zodat het schoon blijft.

Champignons

 

Champignons zijn heel eenvoudig. Snij het steeltje van de champignon af en plant de champignon in natte grond. Dit zetje op een donkere plaats en je blijft er voor zorgen dat de grond nat blijft. Champignons houden van vocht. Paddestoelen zitten vol met sporen en voor je het weet heb je een bakje vol. Om de grond vochtig te houden kun je gebruik maken van de bakjes waar de champignons in verkocht worden. Een klein laagje potgrond onderin en gewoon weer het dekseltje erop. Er zitten al een paar luchtgaatjes in. Kijk er wel elke dag even naar om niet gewenste schimmelvorming te voorkomen.

 

Champignons vermeerderen
Ananas kweken

Ananas kweken

 

Ananas kweken doe je meer voor de plant dan voor de vrucht. De kans dat er in Nederland weer een nieuwe ananas ontstaat is vrij klein. Daarbij zul je erg veel geduld moeten hebben. Wil je het toch proberen dan is het principe simpel. Snij het groen eraf met een klein stukje van de ananas en zet deze in de potgrond. Zolang de ananas niet is aangeworteld even voldoende nat houden. Wanneer de plant echt begint met groeien kan ananans wel wat droogte verdragen. De plant kan niet tegen onze winters.

Gember kweken

Gember

 

Wanneer je verse gember koopt, heb je al snel teveel voor jou gerecht. Geen probleem. Gember is een wortel en deze kan gewoon weer geplant worden.

Kijk even waarde wortelpuntjes zijn en plant deze aan de bovenkant terwijl je de hele wortel onder de grond in een pot plaatst. Gember is een tropische plant en kan niet tegen onze winters. Prima plant om binnen te kweken dus. 

De gember moet in een pot die ruimte geeft voor de wortel om groter te worden. Dat is tenslotte de bedoeling. De gemberplant wordt hoog, hou daar vast rekening mee.

Basilicum, Oregano en Munt.

 

Basilicum, Oregano of Munt zijn eenvoudig te stekken. Wanneer je een potje hiervan koopt voor gebruik, gebruik dan niet alles. Knip van een aantal de topjes af en zet die weer in een glaasje water. Hier zullen vanzelf weer worteltjes aangroeien, waarna het planjte weer in de grond kan en tot een mooi vol plantje kan groeien.

Bewaren van zaden

 

Wat iets meer werk is om te doen, is het bewaren van zaden die uit de vruchten komt die je gekocht hebt. De zaden zullen vaak even moeten drogen en kunnen soms pas een volgend seizoen gezaaid worden zoals bij Meloenen. Weer andere kunnen vrij direct binnen worden gezaaid. Gewassen waarvan de zaden weer gebruikt kunnen worden, terwijl je gewoon het grootste deel van de vrucht opeet zijn:

  • Paprika's

  • Tomaat

  • Meloenen

Gebruik je wel eens gedroogde erwten, bruine of witte bonen. Weet dan dat dit ook gewoon de zaden zijn en je er best een paar kunt zaaien. Hoeveel er kiemen ligt er heel sterk aan hoe oud de zaden al zijn. Hoe ouder de zaden zijn, hoe slechter de kiemkracht. Terwijl je de peulvruchten dan nog prima kunt eten.

Knoflook

 

Wanneer je knoflook koopt, dan zijn vaak de laatste teentjes uitgedroogd voordat je er aan toe komt. Voorkom dat en plant de teentjes die je toch niet op tijd opeet direct in een potje. Doe het puntje omhoog. De knoflook zal gaan groeien. Het ene teentje wordt weer een bolletje met meerder teentjes. 

bottom of page