top of page

Spark joy & Opgeruimd Marie Kondo

Persoonlijke noot: 

 

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Dat is wat velen zeggen. Ik dacht altijd als ik dat hoorde: Ja, dat is vast waar, maar hoe krijg ik dat voor elkaar dan. Niet dat ik altijd een hele grote troep had, maar georganiseerd opgeruimd was ook wel weer wat anders. Het was wel wat ik altijd graag wilde. Een keer door het huis heen lukte wel, maar het ook zo houden was voor mij altijd een hele opgave.

 

 

 

 

 

 

 

 

De goede tip van mensen was dan altijd: gewoon terugleggen waar je het vandaan hebt gehaald. Dat wist ik ook wel, maar het ook doen is toch echt een andere stap dan het weten. Daarbij zaten mijn kasten vol, waardoor ik eigenlijk niet wist waar ik met m'n spullen naartoe moest.

 

Met mijn gezin van 4 kinderen, komt er ook elke verjaardag, sinterklaas en elk uitje van hun weer wat bij. Daarvan wist ik dan al helemaal niet meer wat ik ermee moest. Alles werd voller. Maar met een beetje moeite paste het toch nog in de kasten, alleen niet heel netjes, maar dat moest dan maar en ik accepteerde hiermee mijn niet altijd zichtbare chaos. Dit is nu exact waar Marie Kondo met haar opruim methode mee afrekend. Zij is de eerste die het voor elkaar heeft gekregen dat ik ineens kon opruimen. En dat na ruim 40 jaar proberen. Na een opruim marathon dan wel eens waar. Maar ik ben erg blij geweest met haar boek en het feit dat iemand mij daarop wees. Ik zal daarom ook delen wat ik van haar heb geleerd, zodat nog velen afscheid kunnen gaan nemen van hun zichtbare en onzichtbare chaos in huis.

 

Zelf heb ik eerst allerlei sites afgezocht naar een goede samenvatting van het boek en daar had ik al veel van geleerd. Een goede samenvatting vond ik niet, maar ik had al veel geleerd. Vervolgens heb ik het boek Spark joy van Marie Kondo aangeschaft en de fijne kneepjes er nog uit gehaald. 

Spark Joy: Marie Kondo ( Boek verslag door mijn bril)

Inleiding 

Spark Joy is het vervolg op het boek opgeruimd! Het boek opgeruimd is naar menigeen wat zweveriger als het boek Spark Joy. Verder begreep ik dat het niet heel veel uitmaakte welk boek je las, om de ideeen van Marie Kondo en haar aanstekelijkheid in het opruimen binnen te krijgen. Dus ik heb maar 1 boek gelezen. Mijn keus viel bewust op Spark Joy, omdat ik gewoonweg blij werd van de roze kaft en de gezellige roze letters die de kopjes in het boek weergaven. Daarbij ben ik nogal praktisch ingesteld. Wat in dit boek ook meer naar voren kwam.

6 basis regels volgens Marie Kondo

 

  1. Wees toegewijd aan het opruimen en geloof in jezelf.

  2. Stel jezelf je ideale interieur voor, teken die of zoek plaatjes en hou die bij de hand om op terug te grijpen.

  3. Eerst wegdoen, anders kom je nooit klaar met opruimen. 

  4. Sorteer per catagorie, niet per plek

  5. Houd je aan de juiste volgorde (d.w.z. de volgorde die Marie Kondo heeft opgesteld, waar ze zeker over heeft nagedacht)

    1. Kleding​

    2. Boeken

    3. Papierwerk

    4. Diversen ( Komono noemt ze dat)

    5. Emotionele spullen

  6. Vraag je af waar je blij van wordt.

Shock therapie voor jezelf

Het opruimen per catagorie heeft meerdere voordelen. De belangrijkste voor personen die niet kunnen opruimen is de schock therapie. Wanneer je van 1 catagorie bij elkaar legt, dan zul je schrikken van de hoeveelheid die je er eigenlijk van hebt. Bij de meeste mensen gebeurt dit al vanaf de grote hoop kleding die er op het bed komt te liggen. 

Verder merk je dat je vaak van 1 catagorie hetzelfde op verschillende plaatsen hebt liggen. Dit maakt opruimen lastig en onoverzichtelijk. Leg alleen hetzelfde op 2 plaatsen als dit een duidelijk nut dient.

Bijvoorbeeld de schaar in de keuken en de schaar bij je papierwerk. Maar bekijk goed of dit nut er ook daadwerkelijk is. Zo niet, doe dan de overbodige exemplaren weg.

Echt weg doen! Twijfelgevallen niet houden.

Marie Kondo is erg hard als het gaat om wegdoen. Niet blij ermee? Weg doen dus. Wel waarschuwt ze niet wat weg te gooien van je huisgenoten. ( Die fout had ze zelf als eens gemaakt en was een wijze les voor haar)

We hebben juist vaak rommel omdat we de omgekeerde beslissing maken. Twijffelgevallen houden we juist, waardoor we ze bij de volgende opruimronde weer tegenkomen. Dat is geen opruimen, maar spullen verplaatsen

Marie Kondo maakt opruimen leuk!

De meeste mensen die hun huis met moeite netjes kunnen houden, die vinden opruimen gewoon niet leuk. Dat naast het probleem wat hierboven is besproken. Namelijk dat wegdoen van spullen voor velen lastig is. 

Zelf merkte ik dat terwijl ik het proces leerde van wegdoen ik met plezier begon op te ruimen. Marie Kondo leertje praktische methodes, maar de eyeopeners die ze voor je heeft, doen nog meer het werk. Als je alleen maar behoud waar je blij van wordt, dan ben je toe aan goed omgaan met die spullen waar je blij van wordt. Marie Kondo gaat voor mijn begrippen daar heel ver in, want ik spreek niet tegen mijn kleding en ik behandel ze niet zo zachtjes als een jong poesje. Maar ik merk wel dat het werkt. Doordat je wegdoet wat je NIET wilt hebben, merk je wat je eigenlijk WEL wilt hebben. Hierdoor ga je de dingen die je bewaart meer waarderen en kost het minder moeite om er op de juiste manier mee om te gaan.

Wanneer kasten goed opgeruimd zijn, dan gaan je spullen ook langer mee. Ook voor dit proces merkte ik dat het erg goed werkt om met je kleding te beginnen. Kleding draagje direct op je huid, dus op een of andere manier heb je hier een andere binding mee als met je andere spullen. Daarbij valt het bij kleding ook echt het verschil op of je het nu netjes opvouwt of je gooit het in de hoek.

Kleding opbergen

Dit onderdeel neemt een wat ruimer stuk van het boek in beslag. Marie Kondo heeft een wat andere manier van opvouwen. Het komt er op neer dat ze eigenlijk overal rolletjes van maakt. Deze zet ze rechtop in de kast. Ze vind dit mooi om naar te kijken en ze vind dat een kledingstuk niet geplet moet worden door een zwaarder kledingstuk. 

Daarbij is het voordeel, dat je altijd de neiging hebt om stapels steeds hoger te maken en je dan weer meer in je kast krijgt dan je eigenlijk nodig hebt.

Zelf vond ik de opvouwmethode ideaal voor de lades. Mijn ondergoed en sokken liggen er nu perfect bij. Voor de T-shirt vond geef ik de voorkeur aan. Dit omdat ik altijd juist zwaardere kledingstukken op elkaar leg, want daardoor hoefde ik heel veel dingen niet te strijken. Mijn stapels zijn nu wel veel minder hoog, waardoor ik overal makkelijker bij kan.

Mijn zoontje van 4 heeft een kleine kamer met een grote ladekast met zijn kleding. Ook hier bleek de oprolmethode ideaal. Ik kan in èèn oogopslag zien welk kledingstuk ik wil hebben. Daarbij hoef ik de boel nooit meer op de kop te zetten om het onderste van de stapel te pakken.

Voor elk kledingstuk heeft ze in het boek de moeite genomen om te laten zien hoe je dat op zou moeten vouwen. Bij de uitleg staan leuke duidelijke tekeningen. Wil je meer weten, dan kun je met even zoeken op internet de methodes eigenlijk allemaal vinden. 

Na de kleding komen de boeken

Boeken hebben veel mensen meer dan dat ze ooit in hun leven gaat lezen. Als je ze nu niet gelezen hebt, dan is de kans er niet dat je ze nog gaat lezen. En als je ze gelezen hebt, dan zit hun dienst erop.

Ook hier gebruik je de '' blij'' proef weer. Wanneer je klaar bent met boeken wegdoen, dan kan de rest terug in de kast. Zij raad aan om de boeken die je wilt behouden altijd in het zicht te leggen. Zo voorkom je een overschot en moet je de keus echt maken of je er wel echt blij van wordt.

Daarbij is het goed om na te denken over de titels en inhoud. Ben je b.v. inmiddels getrouwd en heb je nog een kast met boeken over het vrijgezellen leven, dan is het tijd om dit weg te doen. Je boeken moeten een weerspiegeling zijn van wie jij bent.

Verder geeft ze nog de belangrijke tip mee om in individuele boeken te denken en niet in series. Je hebt anders de neiging om een serie te willen behouden, terwijl je eigenlijk maar 2 boeken ervan echt wilt hebben.

Na boeken en papierwerk komen de diversen

Dit is een hele grote catagorie. Marie Kondo noemt ze komono. Klinkt wel lekker zo'n japanse term, die voor ons nogal nietszeggend is. Maar ik begrijp dat het dus iets betekent als '' diversen"

Een aantal dingen hiervan kun je gewoon weer een eigen catagorie van maken. Dat hangt er maar net vanaf hoeveel je er van hebt. Verzamel eens alle pennen en ander schrijfgerei bij elkaar. Of al het bestel etc., idem met CD's, papier artikelen zoals notitie blokjes.

Elektrische diversen. Bij de hobbyiste wellicht nog een keer onder te verdelen. Cosmetica en badartikelen, kaarsen en noem zo maar op. Ga hiervoor gewoon je eigen spullen langs. Op den duur hou je een groep over die voor je gevoel niet te sorteren valt. Ook hiervoor heeft zij een zeer goed recept. Zij raad aan om dan te sorteren per materiaalsoort en het op die manier op te bergen. Ook heeft ze nog een tip als het nog niet lukt. Ruik er eens aan. Dit klinkt vreemd, maar echt alles heeft zijn eigen geur. Niet alle geuren wil je bijv. in je slaapkamer hebben liggen. Elektrische apparaten hebben een vervelende indringende geur, doe oude dan ook direct weg om je huis gezond te houden.

Medicijnen komen uiteraard ook voor in deze groep en sieraraden, naaispullen. Veel van de spullen van deze catagorie zijn per persoon verschillend afhankelijk van hun interesses en hobby's.

Marie Kondo heeft eigenlijk bij elke groep wel weer tips en truucs en manieren hoe je er mee om kunt gaan. Indien je interesse na dit artikel alleen maar groter is geworden, dan wordt het nu tijd om het boek toch echt zelf te kopen. Je hebt toch ook dit artikel tot aan hier gelezen.

Succes ermee! Ik heb er veel aan gehad en het was voor mij een beginfase voor een proces van ontwikkeling waar ik voor gekozen had, die ik verder in mijn Dagboek blog zoveel mogelijk beschreven heb.

Over Marie Kondo

Marie Kondo had al vanaf haar prille jeugd een liefde voor opruimen. Ze keek al vanaf haar 5e mee in haar moeders huishoudelijke tijdschriften om de opruimtips eruit te kunnen halen.

Haar hele leven heeft ze geprobeerd de beste opruim methode te vinden, maar zelfs voor haar was het een gevecht. Hoewel ze het een leuk gevecht vond, maar telkens probeerde ze weer een andere manier, zette dingen anders neer, om het beste eruit te kunnen halen. 

Ze had al door dat minder spullen, sneller en beter ging met opruimen. Dus liep ze alles langs om telkens te kijken of er iets weg kon. Dit schoot echter niet echt op. Toen ging ze kijken wat ze eigenlijk nodig had. Dit was een eye opener. Op een dag keek ze eens heel goed haar kamer rond en dacht: '' ik heb zo wat niets nodig, van wat er om me heen ligt!'' Dat was de volgende eye opener. Vanaf dat moment ontwikkelde ze de methode die nu de hele wereld rond gaat en ik hier als een soort boeksamenvatting zal proberen neer te zetten. 

Waar wordt je blij van? Spark Joy

Het belangrijkste onderdeel van haar boeken is hoe zij aangeeft wanneer iets weg kan en wanneer je het kunt houden. Hiervoor geeft zij aan dat je zou moeten leren voelen waar je blij van wordt. De meeste mensen weten eigenlijk niet van welke spullen ze blij van worden. Veel mensen houden spullen om de verkeerde redenen: aldus Marie Kondo. Mensen houden dingen omdat ze die gekregen hebben, of omdat ze ooit duur gekocht zijn. Soms omdat het gewoonweg jammer is om het weg te doen, omdat het er nu eenmaal is. Vaak hebben deze spullen hun dienst allang gedaan en is de blijdschap er allang af. Het ligt in de kast en niemand kijkt ernaar om. Maar niet alleen dat. Soms kunnen het ook gewoon spullen zijn die je gebruikt, maar waarvan de mooie versie waar je wel blij van wordt nutteloos in de kast blijft staan. Dit zie je nog wel eens met het '' mooie servies'' terwijl het lelijke dagelijks gebruikt wordt. Hiervan geeft ze aan, dat het goed is om juist die spullen te gebruiken waar je blij van wordt. Meestal is dat het '' mooie servies'' en niet het dagelijkse.

Om te leren waar je blij van wordt zul je moeten beginnen met je kleding. Dit blijkt het eenvoudigste artikel om dit mee te doen. Om per catagorie uit te zoeken. Gooi je dus al je kleding op je bed, echt alles dus ook, wat je ergens anders in huis hebt buiten je kledingkast. Vervolgens ga je elke kledingstuk vastpakken en je observeert jezelf of je er eigenlijk we blij van wordt.

Toen ik zelf klaar was met deze fase, zette ik mijn beide dochters erin. Ze mochten van mij echt alles weg doen, waar ze niet blij van werden. Mijn oudste dochter kwam beneden, nadat ze klaar was en zei: Mama nu heb ik geen kleren meer! Dit lijkt een puber reactie, toch was het voor mij een eye opener. Mijn dochter had een kast vol met kleding die ze wel accepteerd, maar waar ze niet blij van wordt. Hiermee zal ik haar dan ook weer wat moeten leren, want veel van die kleding had ze zelf gekocht. Kennlijk kocht ze vaak kleding om de verkeerde reden, anders had ze het nu niet weggedaan. (dit was mijn meest rommelige dochter.) 

Bergplaatsen tijdelijk

Marie Kondo geeft aan dat tijdens de opruim marathon alle bergplaatsen tijdelijk zijn. Dit omdt je niet per locatie opruimt, maar per catagorie. Wat je dus eigenlijk doet is alles wat je hebt gaan sorteren. Vervolgens ga je een plaats kiezen waar je je spullen gaat opruimen. Dat wordt dan ook pas de vaste plaats.

Dit vond ik met een gezin wel een lastige om mee om te gaan. Ik vind het prima om het zo te doen, maar mijn man zit zeker niet te wachten op het tweemaal verplaatsen van de spullen. Ik besloot dus een beetje wat voor die catagorie de beste plek zou zijn en ik ruimde het tijdens dit proces op die plaats, of in de buurt van die plaats op.

Opruim en uitzoekmethodes

De rest van het boek Spark Joy gaat over de manier hoe je dan je spullen het beste op kunt ruimen en sorteren. Dit deel noemt ze dan ook de opruimecyclopedie. Terwijl ze de methodes verklaart, geeft ze leuke annekdotes van klanten waar ze was geweest en waar ze soms ook weer wat van leerde. Dat leren bestond dan juist vaak uit wat een klant niet kon en hoe de klant dit oploste.

 

Dit gaf Marie Kondo inzicht in de psychische oorzaken die erachter zitten dat mensen niet kunnen opruimen. Ze noemt dit zelf niet zo, maar er zit zeker een hele psychologie die de moeite is als een rode draad door haar boek heen.

Kleding opbergen

Dit onderdeel neemt een wat ruimer stuk van het boek in beslag. Marie Kondo heeft een wat andere manier van opvouwen. Het komt er op neer dat ze eigenlijk overal rolletjes van maakt. Deze zet ze rechtop in de kast. Ze vind dit mooi om naar te kijken en ze vind dat een kledingstuk niet geplet moet worden door een zwaarder kledingstuk. 

Daarbij is het voordeel, dat je altijd de neiging hebt om stapels steeds hoger te maken en je dan weer meer in je kast krijgt dan je eigenlijk nodig hebt.

Zelf vond ik de opvouwmethode ideaal voor de lades. Mijn ondergoed en sokken liggen er nu perfect bij. Voor de T-shirt vond geef ik de voorkeur aan. Dit omdat ik altijd juist zwaardere kledingstukken op elkaar leg, want daardoor hoefde ik heel veel dingen niet te strijken. Mijn stapels zijn nu wel veel minder hoog, waardoor ik overal makkelijker bij kan.

Mijn zoontje van 4 heeft een kleine kamer met een grote ladekast met zijn kleding. Ook hier bleek de oprolmethode ideaal. Ik kan in èèn oogopslag zien welk kledingstuk ik wil hebben. Daarbij hoef ik de boel nooit meer op de kop te zetten om het onderste van de stapel te pakken.

Na boeken papierwerk

Dit is voor Marie Kondo een simpel onderdeel. Haar vuistregel is: Alles kan weg!

Nee natuurlijk niet alles. Maar een vel papier neemt bijna geen ruimte in, waardoor de neiging groot is om veel te bewaren. Maar juist papier dat je bewaart, moet van tijd tot tijd uitgezocht worden en dan moet je steeds lezen. Dit geeft dat het verplaatsen van spullen, nog meer tijd in beslag neemt. Opruimen dus en niet verplaatsen. Wil je niet alles wegdoen, dan is dit onderdeel niet te volbrengen.

Bij het opruimen is het zeker belangrijk dat je alles controleerd. Houdt alleen documenten en papieren die een duidelijk doel hebben.

  • Je gebruikt ze nu

  • Je gebruikt ze tijdelijk

  • Je moet ze bewaren ( belasting etc)

Maak tijdens dit proces een in behandelingsmap, daar kan alles in wat je binnekort moet afhandelen. Is deze overigens net zo groot als bij mij dan wil ik je graag wijzen op de methode van David Allen.

Dat wat je moet bewaren moet gearchiveerd worden.

Meer weten?

Koop haar boeken of zoek nog even verder op internet en op You tube!

bottom of page